Η έλλειψη σε μικροτσίπ (microchip) έχει επηρεάσει πολλές επιχειρήσεις, έχει προκαλέσει τεράστιες καθυστερήσεις στη διαθεσιμότητα προϊόντων και κατ’επέκταση στις ζωές αρκετών καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Κατάσταση Αυτή τη Στιγμή
Εκατομμύρια προϊόντα, τεχνολογίας και μη, βασίζονται σε μικροτσίπ (microchip) ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση και τις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου κατανάλωσης. Πολλοί κλάδοι έχουν σταματήσει ή επιβραδύνει την παραγωγή προϊόντων λόγω της έλλειψης αυτής και το αντίκτυπο πια είναι εμφανές στον τελικό καταναλωτή και στις αγοραστικές του συνήθειες. Για παράδειγμα, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην παραγωγή νέων αυτοκινήτων, η ζήτηση για μεταχειρισμένα οχήματα εκτοξεύθηκε το τελευταίο διάστημα. Αλλά τι πραγματικά συνέβη και φτάσαμε ως εδώ;
Τεχνολογικές & Πολιτικές Εξελίξεις
Ειδικοί θεωρούν πως αυτή η κατάσταση αναπτύσσεται εδώ και χρόνια και ότι δεν είναι απόρροια της παγκόσμιας πανδημίας. Ο Koray Köse, αναλυτής της εταιρείας Gartner, θεωρεί πως ανάμεσα στις πιέσεις που ασκήθηκαν στους κατασκευαστές μικροτσίπ (microchip), πριν την πανδημία, είναι η άνοδος του 5G, η διεύρυνση χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και η απόφαση των Η.Π.Α. να απαγορευθεί η προμήθεια πρώτων υλών στη Huawei. Έτσι, η εταιρεία άρχισε να συσσωρεύει εξαρτήματα για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της και οι κατασκευαστές μικροτσίπ (microchip) εκτός των Η.Π.Α. έπρεπε να καλύψουν το κενό που δημιούργησε αυτή η απόφαση.
Πολυπλοκότητα Παραγωγής
Άλλοι λιγότερο εμφανείς λόγοι, όπως η πολυπλοκότητα παραγωγής μικροτσίπ, συντέλεσαν επίσης στην έλλειψη. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη μικροτσίπ (microchip) που παράγονται: τα wafer πυριτίου των 200mm και τα wafer πυριτίου των 300mm. Τα μεγαλύτερα είναι πιο ακριβά, πιο σύγχρονα και συχνά χρησιμοποιούνται σε προηγμένες συσκευές. Ωστόσο, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, οι κατασκευαστές παρατήρησαν απότομη αύξηση της ζήτησης για τα φθηνότερα μικροτσίπ (microchip), μία από τις προειδοποιήσεις για την επερχόμενη έλλειψη.
Παγκόσμια Πανδημία
Με την εξέλιξη της πανδημίας, η ζήτηση είχε απότομες αυξομειώσεις με πολλές επιχειρήσεις να παραγγέλνουν επιπλέον απόθεμα για να εξασφαλίσουν την ομαλότητα στη γραμμή παραγωγής. Η μαζική αλλαγή στον τρόπο εργασίας (τηλεργασία) και εκπαίδευσης (τηλεκπαίδευση) παγκοσμίως οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης laptops, webcams, printers. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το προσωρινό κλείσιμο εργοστασίων λόγω lockdown οδήγησε μία ανισσοροπία καθώς η ζήτηση ξεπέρασε κατά πολύ τη δυνατότητα παραγωγής.
Επαναφορά Διαθεσιμότητας
Τους ερχόμενους μήνες μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται αυτή η έλλειψη να ενταθεί λόγω της εορταστικής περιόδου. Όμως σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας IDC, η έλλειψη μικροεπεξεργαστών (microchip) θα μπορούσε να μετατραπεί σε υπερπροσφορά έως το 2023. Σίγουρα η παραπάνω πληροφορία δεν προσφέρει κάποια λύση στο τωρινό πρόβλημα αλλά δίνει μία ρανίδα ελπίδας πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί στο μέλλον και δε θα αποτελέσει τη νέα πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση της IDC (μέσω του The Register) σημειώνει ότι αναμένει την «ομαλοποίηση και ισορροπία της βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών έως τα μέσα του 2022, με πιθανότητα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας το 2023, καθώς οι επεκτάσεις χωρητικότητας μεγαλύτερης κλίμακας θα αρχίσουν να γίνονται διαδικτυακές στα τέλη του 2022».