Τι είναι το Cloud Computing;
Η ελεύθερη μετάφραση του cloud computing είναι “υπολογιστικό νέφος” αλλά στον χώρο του IT αρκεί η αναφορά στο cloud για να καταλάβει κανείς σε τι αναφερόμαστε. Πρόκειται για τη διάθεση υπολογιστικών πόρων μέσω διαδικτύου (π.χ. servers, apps κλπ), από κεντρικά συστήματα που βρίσκονται απομακρυσμένα από τον τελικό χρήστη, τα οποία τον εξυπηρετούν παρέχοντας ευκολίες και ευελιξία σύνδεσης.
Πριν το Cloud
Για να λειτουργήσει μία εφαρμογή έπρεπε να υπάρχει ένας server και ένα λειτουργικό σύστημα τα οποία όλα έπρεπε να συντηρούνται. Οπότε μία επιχείρηση έπρεπε να καλύψει το κόστος του server, το ενεργειακό κόστος (ηλεκτρικό ρεύμα, back up γεννήτρια, κτλ), εργατοώρες προσωπικού καθώς και το κόστος του λειτουργικού συστήματος, ενώ η εφαρμογή μπορούσε να αξιοποιήσει μόνο ένα μέρος της δυνατότητας του server. Με αυτό τον τρόπο το κόστος για μία επιχείρηση ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Μάλιστα, πολύ συχνά όταν μία επιχείρηση επέλεγε να αγοράσει κάποια νέα εφαρμογή λόγω διαφορετικού framework που έπρεπε να είναι εγκατεστημένο, κατέληγε να αγοράσει νέο server που σήμαινε νέο επιπλέον κόστος κτήσης και συντήρησης, επιπλέον εργατοώρες, κτλ.
Πότε ξεκίνησε;
Υπάρχουν πολλές αναφορές για τη δημιουργία τεχνολογιών με τη φιλοσοφία του cloud στο παρελθόν όπως το 1963 στο MIT, με ένα project το οποίο θα επέτρεπε την ταυτόχρονη χρήση ενός υπολογιστή και των πληροφοριών που εμπεριείχε από πολλαπλούς χρήστες. Αυτό το project θεωρείται μία πρώιμη μορφή cloud computing, που προμήνυε τι θα ερχόταν στο μέλλον. Το 1969, η δημιουργία του Intergalactic Computer Network, γνωστού ως το Internet, έκανε απαραίτητη την πρόσβαση στο cloud οπότε βοήθησε στην εδραίωση του στη δεκαετία του ’90. Ωστόσο, ο όρος cloud computing πρωτοεμφανίστηκε το 1996. Η ευρεία χρήση του στον κόστος των επιχειρήσεων ξεκίνησε το 2006 όταν το Amazon Web Services αξιοποίησε αυτή την τεχνολογία για να προσφέρει online υπηρεσίες σε άλλα websites και πελάτες.
Παραδείγματα Εφαρμογών
Σήμερα το cloud computing βρίσκεται σχεδόν σε οτιδήποτε αφορά την τεχνολογία και μας δίνει ευκολία, ασφάλεια, προσβασιμότητα και χαμηλές χρεώσεις σε υπηρεσίες χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Παρακάτω κάποια παραδείγματα εφαρμογών:
- Gmail & Google Drive
- iCloud
- Dropbox
- Office 365
- Salesforce
- Netflix
- Disney Plus
- Amazon Prime
- Video Παιχνίδια (Online Gaming)
Πλεονεκτήματα Cloud
- Πολύ εύκολο να ξεκινήσει κανείς
- Προσβασιμότητα
- Αυτόματες ενημερώσεις – ευκολότερη συντήρηση
- Βελτιωμένη ασφάλεια
- Ευέλικτη τιμολόγηση βάσει χρήσης
- Μειωμένο οικονομικό ρίσκο
- Φθηνότερο
- Δυνατότητα Παραμετροποιήσης
Διαφορετικά Είδη Cloud
Ιδιωτικό: Ο οργανισμός έχει κατοχή του cloud, βρίσκεται εντός του εταιρικού δικτύου και πρέπει να αγοράσει τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Δημόσιο: Ένας πάροχος cloud υπηρεσιών παρέχει τον εξοπλισμό (Google or Microsoft) και μπορεί να βρίσκεται το cloud οπουδήποτε στο internet.
Υβριδικό: Εντός του εταιρικού δικτύου ή οπουδήποτε στο internet – συνδυασμός δημοσίου και ιδιωτικού cloud.